Overzicht van de circuits en subcircuits

Human Design biedt enorm veel kennis en nieuwe inzichten. Die kennis kent veel lagen. Sommige mensen duizelt het weleens op hoeveel manieren je naar je design kunt kijken; hoeveel diepte er is. 

 

Toch gaat het er uiteindelijk niet om of je alle kennis hebt en begrijpt, maar dat je geleidelijk een gevoel gaat ontwikkelen hoe al de verschillende aspecten van een design, op al die verschillende lagen, met elkaar samenhangen en in jou doorwerken. Dat is een belangrijke (tussen)stap naar volledige zelfacceptatie en deconditionering.

 

Dat gezegd hebbende neem ik je hieronder mee in de wondere wereld van de circuits in je design. De centra, poorten en kanalen staan namelijk niet op zichzelf. Verschillende poorten en kanalen staan met elkaar in verbinding en die verbindingen gaan al dan niet door bepaalde centra. 

 

Als je het leuk vindt om jezelf nog weer iets beter te leren kennen, dan vind je helemaal onderaan deze pagina een link naar een PDF-document waarmee je inzichtelijk kunt maken hoe de energie via de verschillende circuits in jou actief is.   

Er zijn drie hoofdcircuits

Het collectieve circuit,

Het stamcircuit en 

Het individuele circuit

 

Ieder circuit bestaat uit twee subcircuits. 

Het collectieve circuit

Collectieve energie gaat letterlijk over onze verbinding met het grotere geheel. Denk aan de samenleving, of misschien zelfs wel aan de wereld als geheel.

 

De energie in het collectieve circuit biedt mensen de energie om bij te dragen aan het grotere geheel. De focus in dit deel van je design is niet gericht op individuele mensen, of je eigen groep, maar op de mensheid en/of samenleving als geheel. In die zin is de energie een soort van onpersoonlijk.

 

Het kernbegrip in de collectieve circuits is: 'delen'; want van kennis en ervaringen delen worden we samen beter. Tenminste dat is de energie die hieronder zit. De praktijk is soms weerbarstiger.

 

Binnen het collectieve circuit zijn er twee subcircuits, namelijk het subcircuit van 'begrijpen' (sterk logische energie) en het subcircuit van 'aanvoelen' (ervaringsgerichte energie).

 

Bij 'begrijpen' gaat het om energie die gericht is op de toekomst: wat moeten we als samenleving/mensheid doen om in de toekomst te overleven?

 

Binnen het circuit van 'ervaren' gaat het om dat wat achter ons ligt. Wijsheid ontstaat hier door dingen eerst te ervaren en door terug te kijken op die ervaring(en).  

Het subcircuit van begrijpen (collectief/logisch)

Het circuit van inzicht en logica geeft de energie voor ons logisch denken, ons waarnemen, het  corrigeren van patronen en het testen van ideeën om te zien welk idee de mensheid dichter bij de perfecte uitdrukking van zichzelf en het genot van het leven brengt. 

 

Als er in jouw design veel poorten en/of kanalen in het logische collectieve circuit geactiveerd zijn, dan betekent dit een sterke focus op de toekomst. Het is de energie om patronen te doorgronden en hier kennis over op te bouwen. Kennis die daarna gedeeld kan en moet worden.

 

Iemand met veel van deze energie werkt vanuit de logica. Dingen moeten te begrijpen zijn. Het moet kloppen. Met deze energie (en zeker als iemand veel van deze energie heeft) wil je als mens graag je punt maken. Mensen met deze energie kunnen behoorlijk eigenwijs zijn. 

 

Logische mensen houden van dingen herhalen tot ze iets echt begrijpen of het helemaal onder de knie hebben. Ze hebben doorgaans oog voor detail. 

 

De grondgedachte voor het collectieve circuit is 'delen'. In dit subcircuit van 'begrijpen' gaat dit over het delen van onze logische gaven zoals analyse, beoordelingen, meningen, details, oordelen enzovoort, om daarmee alle patronen die waardevol blijken te zijn, te concretiseren. Dit circuit gaat over het projecteren van formules en patronen naar de toekomst. Het doel is 'ons overleven' in een veranderende context.

 

Dit subcircuit vindt zijn oorsprong in kanaal 9-52. Het kanaal van toewijding. Dit is een zogenaamd format-kanaal. De energie van dit kanaal heeft invloed op het hele circuit en op het hele design van iemand. 

 

Het subcircuit van begrijpen bestaat uit zeven kanalen, i.c. kanaal 63-4, 17-62, 31-7, 15-5, 52-9, 18-58 en 48-16 (zie de afbeelding voor een korte indicatie).

 

Dit subcircuit gaat door het wortelcentrum, het miltcentrum, het sacraal centrum , het G-centrum (richting en liefde), het keelcentrum, de mind (Anja) en het hoofdcentrum. Hoewel dit circuit door veel centra gaat, is het ook duidelijk dat 'logica' niet gaat over wilskracht en emoties. Het hartcentrum en het gevoelscentrum staan los van dit subcircuit en vormen de kern van het collectieve subcircuit waar kennis wordt opgedaan door (levens)ervaring op te doen. 

 

In onze samenleving kennen we aan dit subcircuit grote waarde toe. Als iets gemeten is, als iets bewezen is, dan is het waar. Dat daar van alles over te zeggen is - en zelfs ook op af te dingen - is aan mensen met veel energie in dit subcircuit zelden besteed. 

Het subcircuit van ervaren (abstract/collectief)

Het abstracte subcircuit - sleutelwoord: ervaren

Het circuit van ervaren biedt ons de energie om meer abstract en holistisch te denken. De energie in dit subcircuit helpt ons om te leren van onze eigen ervaringen, maar ook van de verhalen en de ervaringen van anderen.

 

Net zoals bij het logische subcircuit is de energie hier gericht op het bereiken van duidelijkheid en helderheid. Alleen dan niet door logische deductie, maar door de dingen te ervaren en vervolgens te abstraheren. 

 

Dit subcircuit bestaat uit de zeven hierboven omschreven kanalen. In de Bodygraph vormen deze kanalen letterlijk het spiegelbeeld van het subcircuit van het logisch 'begrijpen'. Het grote verschil met het subcircuit van 'begrijpen' is dat de energie hier door het hartcentrum en het gevoelscentrum stroomt. Deze energie is letterlijk vaak 'warmer en persoonlijker' dan de vaak wat 'koelere en onpersoonlijke' energie in het andere collectieve subcircuit.

 

Emoties en gevoelens kunnen een krachtige brandstof zijn om een specifieke ervaring aan te willen gaan. Bijvoorbeeld als je een verhaal van iemand hoort over zijn of haar ervaring dat je emotioneel raakt, kan jou dat zomaar het gevoel geven dit ook te willen ervaren. 

 

Hoe zit dit in jouw design? Heb je poorten of kanalen in het subcircuit van 'ervaren' geactiveerd? 

 

Want heb jij hier meerdere poorten en of kanalen gedefinieerd dan kunnen anderen wel zeggen dat het verstandiger is om X of Y te doen, maar waar jij energie in dit subcircuit hebt, wil je het veelal toch echt eerst zelf ervaren, of wil je afgaan op de ervaringen van anderen. Ook als dat niet direct logisch en verstandig is...

Het stamcircuit

Het stamcircuit is één van de drie hoofdcircuits in Human Design. Net als de andere twee circuitgroepen bestaat het stamcircuit uit een aantal specifieke poorten en kanalen.

 

In het stamcircuit gaat het met name om de energie om iets te doen voor de groepen waar je deel van uitmaakt. Bijvoorbeeld het gezin van geboorte, je familie, de mensen waarmee je samenwoont, je eigen buurtje, je eigen 'soort', je team, je afdeling. 

 

In het collectieve circuit gaat het over 'delen'. Hier gaat het om de energie om elkaar te 'steunen'. Om samen de wereld tegemoet te treden.  Binnen het stamcircuit is de energie soms wat klef: voor wat hoort wat! Maar als je ergens steun kan vinden, dan is het hier. 

 

Het stamcircuit verbind met een cirkelachtige vorm het egocentrum, het miltcentrum, het gevoelscentrum, het wortelcentrum en het sacrale centrum. Daarnaast is de keel in dit circuit betrokken, namelijk via het enige kanaal dat de stam heeft om zich te laten 'horen', i.c. kanaal 45-21, de geldlijn.  

 

Het stamcircuit is intuïtief, emotioneel, druk, gedreven, energiek en kan zich via de keel uitdrukken. Er is in dit circuit geen verbinding met het mindcentrum en met het hoofdcentrum. Het gaat hier dus niet over ons denken, of over wat we weten.. Daarnaast is er ook geen verbinding met het G -centrum. Het gaat dus ook niet om identiteit, liefde of richting. De stam probeert doorgaans jouw richting en identiteit te bepalen. Met veel stamenergie in je design voelt dat voor de meeste mensen helemaal goed, maar mensen met veel collectieve of individuele energie in hun design, kunnen de druk vanuit de stam (veelal in de vorm van niet uitgesproken verwachtingen) heel vervelend vinden. 

 

Het gaat in dit circuit strikt over steun en ondersteuning. Dat er binnen de stam (zoals b.v. het gezin) wel of geen liefde is, is voor het voortbestaan van de stam niet relevant. De stam probeert zichzelf in relatie tot andere stammen te handhaven en als dat kan ook te profileren. Sommige stammen zijn hier succesvoller in dan andere stammen. Het succes van de stam straalt af op al haar leden. 

 

Succesvolle stammen kunnen de permanente druk van het collectief om bepaalde normen, waarden en gewoonten los te laten, weerstaan. Succesvolle stammen hebben een vorm gevonden om ruimte te geven aan het individu, zonder dat de individuele energie leidt tot desintegratie van de stam. In zo'n stam mag je jezelf zijn, als je je verplichtingen maar na komt en er bent als er steun nodig is.

Het eerste subcircuit: het ego-circuit

Het ego-circuit biedt iemand de energie om de stam en de leden van de stam succesvol in de wereld te zetten en om tegelijkertijd de continuïteit te bewaken. Dit circuit bestaat uit tien poorten en vijf kanalen (zie afbeelding).

 

Het gaat hier om het creëren van een stevige en veilige basis voor de leden van de stam. Een proces dat niet ophoudt als de leden van een stam naar elders vertrekken. Bijna iedere (groot)ouder kent het gevoel dat je ook voor je volwassen kinderen en kleinkinderen wilt zorgen. Dat je ze iets meegeeft, of kijkt of je ze financieel nog kunt ondersteunen e.a.

 

Dat sterke gevoel van verantwoordelijkheid kan je buiten familieverbanden ook terug vinden binnen teams, (kleinere) bedrijven, binnen vriendengroepen. Zo kan de directeur van een familiebedrijf kan zich ook bekommeren over het wel en wee van de gezinsleden van medewerkers (of was dat alleen vroeger zo?).

 

Veel in dit circuit draait om balans. Het gaat erom de 'sweet spot' te vinden waarbij iedereen precies geeft wat nodig is om de gemeenschap te steunen en vooruit te brengen. Het gaat erom evenwicht te vinden tussen werk en rust, ondersteuning en ondersteund worden. 

 

Als je veel poorten en kanalen in deze circuitgroep hebt, ben je waarschijnlijk het gelukkigst als je in kleinere verbanden leeft en werkt. Omdat de grenzen tussen mijn en dijn in de stam heel gemakkelijk vloeibaar worden en er vaak onuitgesproken regels en wetten gelden, is het heel belangrijk om als individu regelmatig op jouw rol in de stam te reflecteren.

 

Als iedereen in de stam zelf probeert zijn of haar balans te bewaken, kan voorkomen worden dat één of meer mensen over hun grens gaan. Gaat iemand binnen de stam over zijn of haar eigen grens (b.v. door veel te veel te geven, of veel te veel verantwoordelijkheid te nemen) dan heeft dat zelden een positieve uitwerking.

 

 

Volg dus ook binnen de stam jouw strategie en autoriteit en help anderen - die over hun grens gaan, of die over jouw grens gaan - om ook hun strategie en autoriteit te ontdekken en te volgen. 

Het tweede subcircuit van de stam: het verdedigingscircuit

Het verdedigingscircuit kent slechts twee kanalen.

 

Maar hoe klein en bescheiden dit subcircuit ook is, het vormt wel een zeer krachtige energie. Het is energie met impact. Als je in je design poorten of kanalen in het verdedigingscircuit hebt, kleuren deze namelijk ook alle andere poorten en kanalen in je design. De impact van dit subcircuit gaat dus heel ver!

 

Dit circuit biedt ons de energie voor seksualiteit, voor de voortplanting, het opvoeden en opleiden van kinderen, oorlog voeren en vrede sluiten, voor produceren, voor middelen genereren en voor het  beschermen van de stam.

 

Kanaal 27-50 is de energie binnen de stam om te zorgen voor het 'behoud' (het onderhoud). Dit is het design van een beheerder, iemand die er voor zorgt dat de stam voldoende faciliteiten heeft (tot aan het wc-papier aan toe - en niet zelden is hij of zij degene in huis die altijd de rol omwisselt :-)). Dit is de energie om voor leden van de stam te zorgen, of er voor zorgt (b.v. binnen een familie) dat er bijvoorbeeld voor een ziek stamlid gezorgd wordt. 

 

Aan de ene kant - kanaal 59-6 - heeft poort 59 de wens om op een intieme manier verbinding te maken. De daar tegenoverliggende poort, poort 6 - biedt de wijsheid om op de emotionele golven te wachten die zich voordoen wanneer je iemand ontmoet, zodat de kennismaking zich rustig kan ontvouwen.

 

In poort 59 verliezen we op een bepaalde manier ons hoofd. Poort 6 geeft emotionele wijsheid over de juiste partner.  

 

Het individuele circuit

Het derde en laatste circuit is het individuele circuit. In dit circuit stroomt energie die in principe alleen voor jezelf bedoeld is. 

 

Het is dus energie die primair niet bedoeld is voor de ander, niet voor de stam, niet voor de samenleving. Het is energie van jou, voor jou...en door jou. Als iemand anders aan jou, of aan jouw gedrag een voorbeeld wil nemen, of daar iets anders leuks mee wil doen dan is dat prima, maar dat is zelden jouw doel.

 

Het sleutelwoord onder deze individuele energie is: (zelf)bekrachtiging. 

Het individuele subcircuit van innerlijk weten

Geluid / doof

 

 

Het Integratiekanaal, het tweede individuele subcircuit

Het Integratiekanaal is een zeer bijzonder deel van het individuele hoofdcircuit.  

 

Het Integratiekanaal is een samengesteld kanaal dat feitelijk bestaat uit 4 kanalen, in casu:

  1.           Kanaal  20-10 – commitment aan hogere principes / wakker worden van de spirit
  2.           Kanaal 10-57 -  perfecte vorm / het design van de overlever
  3.           Kanaal 20-34 -  charisma – waar gedachten daden moeten worden (MG-kanaal)
  4.           Kanaal 34-57 -  power – het archetype van macht

Deze vier kanalen worden in de afbeeldingen hierboven aangegeven met de donkerblauwe lijnen.

 

Alle individuele kanalen gaan al sowieso over bekrachtiging van jezelf, maar hier in het Integratiekanaal gaat het over ZELFBEKRACHTIGING in hoofdletters.

.

Mensen die het gehele Integratiekanaal hebben (en dat gebeurt niet zo vaak), zijn op aarde puur en alleen om zichzelf te bekrachtigen. Feitelijk gaat hun leven met name over zichzelf. Dat is dus de bedoeling en niet een foutje van Moeder Natuur. 

 

Dit is sociaal gezien iets wat we als mens doorgaans lastig vinden. Want is het niet egocentrisch om - let wel met name in deze kanalen - er alleen maar voor jezelf te zijn? Iemand met relatief veel individuele energie wordt maatschappelijk gezien derhalve al gauw als egoïstisch bestempeld en dat geldt voor iemand die het gehele Integratiekanaal in zijn of haar design gedefinieerd heeft, meestal in het kwadraat. 

 

Iemand met deze energie wordt op jonge leeftijd vaak geacht om zich sociaal op te stellen, maar dat druist geheel of gedeeltelijk (afhankelijk van de rest van hun design) tegen alles in. Dat kan sociaal, maar zeker ook psychisch grote impact hebben. Je moet als kind doen of juist iets heel wezenlijks van jezelf, er niet is. Voor een psychologisch gezonde ontwikkeling van een kind kan dat schadelijk zijn. 

 

Op een bepaald moment in hun leven moeten mensen met deze energie hun plek innemen. Zonder compromissen. Zij zijn op aarde om uit het systeem van aanpassing en conditionering te stappen en om helemaal zichzelf te zijn en te volgen. Op een bepaalde manier rücksichtslos. 

 

We zitten in een overgang naar een wereld waarin een steeds sterker appèl gedaan wordt op  individualiteit en authenticiteit. Als mensen met deze energie in hun kracht gaat staan en zichzelf in hun keuzes en ideeën bekrachtigen, dan heeft dat een enorm effect op de wereld om hen heen. Dat effect is niet iets waar zijzelf mee bezig zijn, maar doordat zij in hun kracht staan, worden anderen ook geacht om in hun kracht te gaan staan. Minder krachtig dan jij, maar toch.

 

Je valt op door jouw individualiteit. Je bent een wandelend uithangbord. Mensen kijken naar je. Mensen kijken naar hoe je dingen doet. Hoe jij voor jezelf gaat staan.

 

Het is slechts een kleine groep mensen op aarde met deze samengebalde energie in deze vier kanalen. Met deze energie heb je ruggengraat. Mensen met deze energie spelen een superieure rol in de ontwikkeling en in de overleving van de soort.

 

Daarom moeten mensen met deze energie gezond egoïstisch zijn en zichzelf op de eerste plaats zetten. Hun zelfzelf bekrachtigende affirmatie zou kunnen luiden:  ik houd van mezelf (poort 10), ik heb macht en ik bekrachtig mijzelf (poort 34), ik ben altijd bezig met dingen te perfectioneren (poort 10 opnieuw) en ik luister vooral naar mijn eigen intuïtie en instinct (poort 57). Dat doe ik met name in het NU (poort 20). 

Hoe zit het met jouw energie?

Je kunt met behulp van een schema (zie de pdf hieronder) kijken hoeveel energie er in deze drie circuits stroomt. Heb je je design niet bij de hand? Maak dan via deze link eerst even je design aan.

 

Je gaat nog beter begrijpen hoe jouw energie werkt.  Want overal in je design waar poorten in het individuele circuit zijn geactiveerd, wil je ruimte, vrijheid, je eigenheid leven. In de poorten in het collectieve circuit zit de energie om de wereld beter te maken en om zaken met anderen te delen. Hier ligt de focus op jezelf ondergeschikt maken aan het grotere geheel en juist een zekere weerstand tegen individualiteit. Dat kan intern, of met andere mensen schuren. 

 

Dat schuren gebeurt ook in het stamcircuit. Want wanneer gaat het belang van de stam voor op jouw eigen belang, of op het belang van het grotere geheel? Soms staan de belangen echt haaks op elkaar. 

 

Ik gebruik bij mijn analyses een eigen instrument om de energie in deze circuits heel snel zichtbaar te maken.

 

Het zegt niet alles want mensen leven deels ook hun Niet-Zelf, maar het geeft wel een eerste idee waar mensen vandaan komen en waarin ze anders zijn.

Download
Inschatting van de energie in de verschillende circuits
HD - Inschatting van de energie in de ve
Adobe Acrobat document 337.6 KB