Gevoelscentrum  - aanvullende informatie

Hieronder vind je meer informatie over de werking van zowel een open als een gesloten gevoelscentrum.

Inhoud van deze pagina

- Over de Solar Plexus

- Een open Solar Plexus

- Een gesloten Solar Plexus

Het gevoelscentrum (Solar PLexus)

Het gevoelscentrum,  de Solar Plexus, is een plek direct achter je borstbeen. Dit is in Human Design termen een energetische 'hub' waar alle bedrading die met emoties en gevoelens te maken hebben, doorheen gaan. 

 

Dit is het centrum van onze emotionaliteit, van het voelen en van het ervaren van het hele spectrum aan emoties, stemmingen en angsten.

 

Mensen met een gedefinieerde (gesloten) Solar Plexus hebben continu toegang tot de stroom van emotionele energie. Zij kunnen gemakkelijk mee in de veranderingen van gevoelens. Ze kunnen boos worden, blij zijn en dat allemaal binnen een paar minuten.

 


Mensen met een ongedefinieerde Solar Plexus staan letterlijk open voor alle emotionele energie  om hen heen. Ze kunnen hun eigen gevoelens slechts ten dele sturen.  Dat zorgt ervoor dat gevoelens/emoties ongemakkelijk kunnen voelen. Zeker als ze iets in de persoon raken. 

Meer over een 'open gevoelscentrum'

Mensen met een open gevoelscentrum zijn niet gebouwd om heel gemakkelijk met gevoelens om te gaan. Niet met hun eigen gevoelens en niet met de op hen gerichte gevoelens en emoties van anderen. Zeker niet als deze heftig zijn. Bijvoorbeeld als ze ergens de schuld van krijgen. Terecht, of onterecht. 

 

Mensen met een open gevoelscentrum kunnen niet zo gemakkelijk bij hun eigen gevoel. Praten over hun gevoel is doorgaans lastig. Want voelen ze in contact met een ander nu hun eigen gevoelens, of pikken ze met al hun sensitiviteit in dit centrum het gevoel van die ander op? Alles loopt gevoelsmatig al gauw door elkaar.

 

Mensen met een open gevoelscentrum hebben de neiging om emotionele confrontaties uit de weg te gaan en zijn daarom zelfs bereid om hun eigen waarheid geweld aan te doen. Puur om te voorkomen dat het te intens, te spannend wordt. Ze blijven doorgaans liever weg van emoties, maar worden ze persoonlijk geraakt, dan slaat die emotie keihard naar binnen. Ze komen een soort van vast te zitten aan die emotie(s). Hun lichaam is letterlijk uren bezig om alle stofjes weer af te voeren. Tot die tijd is hun lichaam van slag. Hun hoofd  denkt de meest vreselijke dingen en/of zeggen ze dingen waar ze later dan weer spijt van hebben.

 

Met een open gevoelscentrum is het erg belangrijk om jezelf regelmatig terug te trekken om de emoties van anderen als het ware weer los te laten en terug te keren in je eigen systeem. Doe dat zeker voordat je belangrijke besluiten neemt. Bij een forse ruzie krijgt het merendeel van de mensen met een open Solar Plexus de neiging om te vluchten. Een minderheid kiest juist de aanval en nog een kleinere minderheid bevriest. Vluchten, vechten en bevriezen zijn overlevingsstrategieën. Mensen met een open Solar Plexus doen er wijs aan om die diepe overlevingsstrategie (zetelend in ons reptielenbrein) te herkennen en te erkennen. 

 

Handel als je geraakt wordt dus niet vanuit die lage energie. Adem rustig door en wees een tijdje op jezelf. Neem de tijd om te herstellen en om je lichaam weer rustig te krijgen. Ga bij voorkeur de natuur in, of zorg ervoor dat je op een plek bent waar de ander niet komt en je je (op een heel diep niveau) veilig voelt. 

 

Het idee dat een ruzie, of een probleem altijd eerst uitgesproken moet worden, is een conditionering. Dit is wat we leren, dit is wat we op tv zien, dit is de mores. Voor mensen met een gesloten gevoelscentrum is dat werkbaar, maar voor iemand met een open gevoelscentrum is dat vaak een drama. Meestal wordt het er (eerst) erger door.

 

Het is wijs om mensen in je directe omgeving op de hoogte te brengen van het feit dat je tijd en ruimte nodig hebt om te herstellen. Vertel dit niet pas op het moment dat je flinke ruzie hebt, maar bij voorkeur op een moment dat het ijzer niet heet is. Als het ontspannen is.  Op die manier kan iedere relatie (partners, ouder-kind, collega's onderling o.a.) kwalitatief groeien. 

 

De kracht van een open gevoelscentrum

Vanaf jonge leeftijd kijk je wellicht al met een meer dan gemiddelde interesse naar de gevoelens/emoties van de mensen om je heen. Omdat je hier niet 'thuis' bent, is dit boeiend gebied. Als kind leer je automatisch al heel veel over emoties.

 

Met een open gevoelscentrum word je na verloop van tijd meester in het observeren van de emoties van anderen. Vaak beter dan de mensen die dit centrum gedefinieerd hebben, kun je andere mensen aanvoelen. Op basis daarvan kan je zelfs een sterk empathisch vermogen ontwikkelen. Je kunt met anderen meeleven zonder zelf aan die emoties/gevoelens vast te zitten.

 

Zolang het niet gaat om je eigen emoties, of om iets gaat waar jij persoonlijk emotioneel door geraakt wordt, ben je in staat om anderen op dit terrein te steunen en verder te helpen. Juist jouw afstandelijkheid tot emoties/gevoelens kan je daarbij van dienst zijn. 

De belangrijkste vraag voor iemand met een open gevoelscentrum

Probeer ik de waarheid en confrontatie te vermijden?

Veel voorkomend Niet-Zelf gedrag van iemand met een open gevoelscentrum

  1. Confrontaties uit de weg gaan --> angst voor emotionele confrontatie - vooral als de emotie van de ander over jou gaat (boos, verwijten, schuld, schaamte....)
  2. Jouw eigen waarheid niet uit spreken uit angst om --> mensen van streek te maken / angst om teleurgesteld te worden / angst voor afwijzing e.a.
  3. De waarheid geweld aan doen (liegen), m.n. waar het gaat om je eigen gevoelens (of het sparen van je eigen gevoelens uit angst voor:  het ongemakkelijke fysieke gevoel wanneer je emotioneel echt geraakt wordt / dat je door de hormonale 'chaos' dingen gaat zeggen die je later betreurd / de altijd aanwezige angst eruit gegooid te worden 
  4. Sterkte druk om goedkeuring bij anderen te zoeken 
  5. Anderen naar de mond praten