De Grot

De inherente behoefte aan je eigen ruimte

De 'Grot' (Cave) als omgeving gaat met name over je op een diep niveau veilig voelen op een plek. Het gaat er daarbij niet om of zo'n plek rationeel veilig is, maar vooral energetisch veilig voelt. Het lichaam kan dan ontspannen. 

 

Als je deze omgeving in je design hebt, is het belangrijk jezelf bewust te worden waar en wanneer je je veilig voelt en waar en wanneer niet. Door hier bewust aandacht aan te besteden, ontstaat er een zekere mate van wijsheid over de plek waar jij het meest tot je recht komt.

 

Mensen die deze omgeving in hun design hebben, dromen er vaak van om buiten te zijn, of om op een plek op het platteland te leven. Maar feitelijk gezien gedijen ze het meest binnenshuis in grotachtige omgevingen zoals een kelder, of een souterrain.

Een plek die hen omsluit en veiligheid geeft. Bij voorkeur een plek die wat donkerder is, of donker gemaakt kan worden. Een ruimte met warm, gedimd licht, of een ruimte die verlicht wordt door kaarslicht of door het gloeien van de kachel. Een ruimte met, als het even kan, één toegangsdeur die zonder inspanning in de gaten gehouden kan worden.

 

Een doorgaande route door de ruimte waardoor anderen onverwacht en ongevraagd binnen kunnen komen, werkt verstorend op het gevoel van veiligheid. 

 

Hoewel 'grot-mensen' als het moet ook in een open ruimte kunnen zijn, is dit geen plek waar hun systeem optimaal functioneert. Werken in een open ruimte kan, maar bij voorkeur als ze dekking hebben van een muur in hun rug. Als kind doen ze het doorgaans beter achter in de klas. Bij voorkeur als daar direct een muur zit en er geen doorgaande route is voor anderen. 

 

In de thuisomgeving willen ze rust en duidelijke afspraken over de aanwezigheid van anderen. Doorgaans zijn ze liever zelf gastheer of -vrouw (host) dan bij anderen op bezoek te gaan. Daar moet je immers weer afwachten waar je komt te zitten en wie er in je ruimte komen.

 

Een eigen plek in het huis (of in een 'Cave' in de tuin), is daarbij erg belangrijk. Dat kan ook de slaapkamer, de badkamer, of de wc zijn. Zo'n ruimte werkt als een cocon waar ze zich terug kunnen trekken.

 

Zeker voor de slaapkamer van een kind, geldt dat er vanuit het bed direct zicht moet zijn op de deur die toegang tot de kamer geeft. Een tweede deur, bijvoorbeeld naar het balkon, of een groot raam, kan het basale gevoel van veiligheid onbewust al verstoren. Zelfs als je als ouder zegt dat er niets engs is, of niets kan gebeuren. Dit gaat over een gevoel voor (on)veiligheid dat veel dieper zit.

 

Er zijn inmiddels al veel Cave-kinderen die na een advies aan hun ouders veel beter zijn gaan slapen.

Meestal in een andere kamer :-) 

Links - selectief, of rechts - blending?

Hoewel iedereen net weer even anders is, zijn er patronen te zien die samenhangen met de richting van de pijl die de omgeving symboliseert. De onderste pijl, aan de linkerkant.  

 

Wanneer de pijl naar links staat, houdt iemand doorgaans van constante, gestructureerde en stabiele omgevingen. Wanneer deze pijl naar rechts staat, dan houd iemand nog steeds van wat intiemere ruimtes (tent, caravan o.a.) maar de omgeving mag veranderen. 

De selectieve grot (links)

Als je in jouw Human Design de omgeving Cave – Selectief hebt en de pijl bij ‘omgeving’ wijst naar links, dan betekent dit dat jouw lichaam (nog) sneller dan gemiddeld geprikkeld raakt door je omgeving. Je systeem is gevoelig, scherp afgesteld en altijd bezig met scannen of alles veilig is.

 

Jij gedijt het beste in kleine, grotachtige ruimtes die koel, donker of schemerig, stil, kalmerend en overzichtelijk zijn. Ideaal is een ruimte met maar één ingang, zodat je precies weet wie er binnenkomt. Bij voorkeur ook een slaapkamer (zeker als kind) waar er maar één toegangsdeur is.

 

Mensen met de 'selectieve grot' worden vaak als introvert gezien en dat klopt ook in de zin dat je het nodig hebt om je terug te kunnen trekken in je eigen, begrensde wereld. De behoefte aan rust, veiligheid en controle is niet optioneel, maar fundamenteel. Sterker nog, wanneer jij je omgeving niet onder controle hebt, wanneer je in een open ruimte bent met teveel geluid, licht of beweging, dan trekt je energie zich terug en verlies je richting, helderheid en kracht.

 

De grot is in jouw design dus niet zomaar een metafoor. Het is een diep lichamelijk weten dat jij pas volledig jezelf kunt zijn wanneer je een plek hebt waar je overzicht, controle, beschutting en stilte evaart. Jij floreert niet tussen de massa, in open kantoortuinen, in rumoerige cafés of op drukke feestjes. Jij floreert in je eigen hoekje. In een kamer waar jij de deur dicht kunt doen. In een werkkamer waar niemand zomaar binnenkomt. In een huis waar jij bepaalt wie welkom is. Als je die ruimte moet delen, dan het liefst maar met één - vertrouwd - iemand. Dat kan dus zeker, maar feitelijk geef je er de voorkeur aan om (veel) alleen te zijn. Alleen dan ontspant je zenuwstelsel echt.

 

Hoewel er vaak grapjes gemaakt worden over 'man caves', zijn er dus mensen die daar werkelijk het beste in gedijen – en dat zijn zeker niet alleen mannen. Als iemand met Cave – Selectief toch naar buiten moet, is het belangrijk om te kijken of er iets van bescherming of intimiteit in de ruimte aanwezig is. Denk aan een kleine kamer in een groot gebouw, een zithoek met een muur achter je rug, een ruimte met doeken, planten of meubels die een soort afscherming geven. Zolang jij de ingang kunt zien en zelf bepaalt wie toegang heeft, kan je systeem tot rust komen.

De blending grot (rechts)

Bij Blending Grot-mensen (pijl naar rechts) is het allemaal net iets minder stringent. Blending betekent vervloeien. De grot kan dus vervloeien met andere ruimtes, andere omgevingen.

 

Een tent, caravan, camper, of een kamer in een hotel, kunnen hen in een veranderende omgeving ook veiligheid bieden. Ze zijn doorgaans meer open en flexibel als het gaat om het betreden en verlaten van hun heilige veilige ruimte, maar ten diepste voelen ze zich het meest beschermd als ze alleen zijn. 

 

Heb jij de 'Cave' die blend (overvloeit)? Dan wil je niet alleen een beschutte plek, je wil waarschijnlijk ook niet teveel aanloop en aandacht. Je wil zeker niet dat mensen je uitlichten, of op je wijzen. Het liefst zit je op een plek waar je kunt kijken zonder bekeken te worden. Waar je jezelf kunt zijn zonder dat iemand zich met jou bemoeit. Het is bijvoorbeeld een plek in een café waar je met je rug tegen de muur zit en niemand je opmerkt. Het is dat rustige hoekje in huis waar je precies kunt horen wie er binnenkomt, maar waar niemand jou stoort. In zo’n omgeving herstelt jouw energie, ontspant je zenuwstelsel, komt je innerlijke helderheid terug.

 

Als je moet leven of werken in een omgeving die te open is, met mensen die voortdurend binnenkomen zonder aankondiging, of waar je het gevoel hebt dat je bekeken wordt, dan raakt je systeem overprikkeld. Dan trek je je terug, voel je je onveilig en is het moeilijk om de juiste keuzes te maken. Maar als je de juiste cave–omgeving creëert, dan komt er een diepe rust in je lichaam. Dan voel je je geborgen en dan durf je jouw energie juist wél te delen. Zij het als het maar even kan op jouw voorwaarden.

 

 

Jouw ware kracht zit in het feit dat je weet wat er nodig is om een ruimte veilig te maken. Je hebt voelsprieten voor wie binnen mag komen en wie niet. In een gezonde omgeving word je een natuurlijke beschermer en houder van energie. Je kunt aanwezig zijn in het midden van mensen, zonder op te vallen en toch exact weten wat er speelt.

 

Dat is de kwaliteit van blending: je bent onderdeel van het geheel, zonder er los van te staan, maar ook zonder het centrum te zijn.

Aanvullend en zeer belangrijk voor ouders en partners

Voor ouders van kinderen en voor partners van mensen met dit omgevingstype is het goed om te weten dat mensen met deze natuurlijke omgeving vaak vanzelf hun eigen grot creëren. Dat doen ze als kind vaak letterlijk door het bouwen van hutten, of door zich in een ruimte te verstoppen, maar ook symbolisch, bijvoorbeeld door het spelen van games, het veelvuldig focussen op hun telefoon, of het zich terug trekken achter andere devices.

 

Dit is zeker niet voorbehouden aan grot-mensen, maar voor hen is dit vaak de enige manier om binnen een grotere ruimte een intieme, eigen ruimte te maken waarin niemand ongevraagd binnenkomt en waar hij/zij voldoende controle ervaart. Het is in een sociale omgeving vaak de manier om zich af te sluiten voor sociale druk en met name voor extern geluid. Ook dat zijn in zekere zin ongewenste indringers. Begrip voor deze behoefte aan afzondering is essentieel. Het gaat niet om het afwijzen van de ander, maar om energetische zelfzorg.

  

 

Als je zelf dus een Cave-omgeving hebt, dan is het geen luxe maar een noodzaak om je omgeving te creëren naar jouw voorwaarden. Alleen dan kan jouw aura zich openen, je lichaam ontspannen, je energie tot leven komen. 

Praktische tips

  1. Zorg bewust voor bescherming waardoor jij je veilig voelt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door je een tijdje in een ruimte terug te trekken. Zorg dat je thuis of op kantoor een safe space creëert, waar je bijv. de deur op slot kunt doen. Of kruip op de bank met je fijnste deken. In de slaapkamer kan het fijn zijn om rond het bed een extra afscheiding te maken waardoor het bed veiliger voelt. Een klamboe kan soms al voldoende zijn. 
  2. Heb jij behoefte aan wat rust? Zoek dan het donker op! Doe je gordijnen dicht en sluit je af van de buitenwereld. Hierdoor laad jij op.
  3. Heb je komende week veel afspraken buiten de deur? Zoek dan plekjes op waar jij met je rug tegen de muur kan zitten. Hierdoor houd jij overzicht en zal je je rustiger voelen. Probeer ook op kantoor je bureau in een hoek te zetten, waarbij jij kunt zien wie er aan komt lopen.
  4. Een auto kan als grot werken. Vooral als je er alleen in zit. Een ritje in de auto - zeker een ritje zonder doel - kan zeer meditatief werken. Het enige doel is om jezelf te resetten.
  5. Het is voor mensen met de grot als primaire omgeving niet gezond om te schrikken of bang gemaakt te worden. Er zit een diepe behoefte aan veiligheid in hun design. Het is belangrijk dat ze zich volledig veilig voelen in hun ruimte, en ze laten schrikken kan zeer schokkend zijn voor hun systeem. Zeker voor kinderen. Lang niet alle films en veel van het nieuws is niet voor hen geschikt.
  6. In een open ruimte, zoals bijvoorbeeld de woonkamer, is een eigen knusse plek - met steun en veiligheid van meerdere kanten - belangrijk. Als kind wil je je kunnen verstoppen. Als volwassene kun je worden aangetrokken tot de knusse hoekbank of stoel in de hoek van de kamer waar je helemaal je eigen plekje kunt creëren en overzicht hebt op de ruimte.
  7. Kelders en andere ruimtes onder de grond geven een extra impuls aan het gevoel van veiligheid. Zoals ook plekken achterin een ruimte - met je rug tegen de muur - dit doen. Thuis, op school, in de bios, et cetera.

 NB Ook voor deze tips geldt dat je zelf moet experimenteren met deze informatie. Geloof niets, maar probeer het uit en kijk vooral wat (voor jou) het beste werkt. 

Reacties n.a.v. jouw eigen ervaring(en) zijn zeer welkom

Heb jij zelf ervaringen met deze omgeving, of ken je iemand waarbij je dit herkent?

Ik vind het leuk om je verhaal te lezen en te gebruiken om zelf nog weer van te leren. 

Dus kom maar op. 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.