Wat is wijs?

Weet je dat wij als mens een wijsheid in ons hebben die vele malen krachtiger is dan ons verstand.
We worden daar alleen nooit op gewezen en we zijn daar dus niet of nauwelijks vertrouwd mee.
Sterker nog. We worden van jongs af aan getraind om altijd en overal ons verstand voor te gebruiken. Daardoor zijn we als mens nogal eenzijdig ontwikkeld. Alsof je leert lopen op één been. We laten een groot deel van onze werkelijke potentie liggen.
Ons verstand heeft namelijk zijn beperkingen. Het zit vol met ideeën, do's en don'ts en vaste overtuigingen. Veel van deze kennis staat voor ons zevende levensjaar al op onze 'harde schijf'. Wat we denken, wie we denken te zijn en de manier waarop we naar de wereld kijken (ook vandaag als volwassene) wordt grotendeels bepaald door de ideeën en overtuigingen die we van anderen overnemen.
Ons verstand heeft zeker een functie. Het werkt vaak goed bij het nemen van rationele besluiten. Besluiten waar bijvoorbeeld iets tegen elkaar afgewogen moet worden. Daarnaast kan ons verstand - of eigenlijk het feit dat we ergens verstand van hebben - een bron van kennis en inspiratie voor anderen zijn. Niets mis met ons verstand.
Alleen waar het om onszelf gaat - om onze eigen vragen, angsten, dilemma's, verlangens e.a. - kan ons denken ons veel energie kosten en zelfs kopzorgen baren. Ons denken kan in een situatie waarin je een belangrijk besluit moet nemen ontelbare mogelijkheden voorspiegelen, of juist het tegenovergestelde - bij voorkeur 's nachts - een situatie volledig uitzichtloos maken.
En dan? Val je stil? Wat doe je, wat doe je niet? Waar kies je voor? Wat is goed voor jou en hoe weet je dat?
Waar het gaat om het nemen van belangrijke persoonlijke besluiten is er zoiets als onze lichaamswijsheid. Dit is wat ons eigen leven betreft verreweg onze grootste bron van wijsheid. Deze lichaamswijsheid, in Human Design onze innerlijke autoriteit genoemd, staat namelijk in rechtstreekse verbinding met ons on(der)bewustzijn.
Wat is daar de meerwaarde van?
Heel simpel. Ons on(der)bewustzijn regelt circa 96% van ons leven. Het regelt nagenoeg alles. Er is continue afstemming van allerlei subtiele processen in ons lichaam, maar ons on(der)bewustzijn is ook in continue interactie met onze omgeving en - voor wie de gedachte aandurft :-) - het grotere geheel.
Die overige 4% - het bewust reflectieve deel dat ons doet denken - denkt echter dat hij jou is en dat hij jou moet leiden en beschermen. Jouw denken neemt daarom besluiten die maatschappelijk gezien waarschijnlijk verstandig zijn, maar die zelden aansluiten op dat wat echt goed voor jou is. Als je gewend bent om op een mentale manier besluiten te nemen - ook in privé situaties - kun je behoorlijk vervreemd raken van wie je eigenlijk bent.
Protesteert je hoofd als je dit leest? Grote kans. We zijn zo vertrouwd geraakt met ons denken, dat iets als 'lichaamswijsheid' al snel zweverig klinkt. Dat is het niet, het is alleen nieuw. Nou ja nieuw! Dat ook weer niet. Zeer waarschijnlijk gebruikte je je lichaamswijsheid als kind regelmatig, maar ben je daarna overgeschakeld naar het denken in je hoofd.
Je hoeft natuurlijk helemaal niets met jouw lichaamswijsheid te doen. Uit eigen ervaring weet ik wel dat je daarmee een deel van je potentie laat liggen. Dat is ook wat ik van veel mensen terug hoor. Het is letterlijk een ongekende potentie. Het verandert je perspectief, biedt ontspanning en brengt je dichter bij jezelf. Het is het krachtigste handvat om je als mens tevreden, gelukkig en compleet te voelen. In lijn met wie jij bent (ALIGNED).

Wil je meer over jouw lichaamswijsheid weten en de strategie die bij jou past? 

Pak je de design erbij (of maak 'm online aan) en kijk bij het kopje 'innerlijke autoriteit'.

Hier staat wat de directe ingang tot jouw on(der)bewustzijn is.
Stuur me een een berichtje, of gebruik de contactpagina op mijn website...en ik stuur je een stuk over jouw specifieke lichaamswijsheid toe.
Disclaimer
Alleen Reflectoren hebben geen innerlijke autoriteit. Ben je een Reflector en wil je weten hoe jij tot besluiten kunt komen die jou in je kracht zetten? Let me know.
Bert

Reactie schrijven

Commentaren: 0