Het verschil tussen Human Design en persoonlijkheidstests

Zoals je weet geeft Human Design inzicht in wie iemand van nature is. Zeker bij bedrijven krijg ik regelmatig de vraag waarin Human Design nou precies afwijkt van andere instrumenten? Zoals bijvoorbeeld van DISC, de Myers-Briggs indicatoren, of de drijfverentest. 

 

Ik ben al van jongs af aan dol op dit soort tests. Ze vertellen je altijd wel iets. Met name tijdens mijn studie sociologie en later toen ik voor de HRM afdeling van een ziekenhuis werkte, heb ik ze regelmatig ingezet. 

 

De beperking van deze tests is echter dat mensen de vragenlijst invullen vanuit het beeld (het idee) van wie ze zijn. Met alle aangeleerde ideeën over zichzelf en met alle overtuigingen over de wereld om hen heen. Met iedere keuze die ze eerder gemaakt hebben (studie, relaties, richting) en die ze tot hier bracht. 

 

Wie zich al een beetje in Human Design heeft verdiept, weet dat je op jonge leeftijd al behoorlijk los raakt van wie je van nature bent. Het is derhalve veelal onze Niet-Zelf die zijn best doet om de vragen van zo'n test zo goed mogelijk te beantwoorden. De uitkomst is in zekere zin een momentopname van waar iemand op dat moment in het leven staat met alle lagen van jarenlange conditionering. 

 

Die uitkomst geeft zeker inzicht,  maar grote kans dat iemand - nu ook nog onderbouwd door de resultaten van de test - nog verder bij zichzelf weg gaat. 

Persoonlijkheidstests en Human Design zijn geweldige tools, maar dienen heel verschillende doelen. Daarnaast is Human Design tamelijk feitelijk (je aanleg is je aanleg, wat je er ook van vindt) en kun je bij het beantwoorden van een vragenlijst de uitkomst in zekere zin beïnvloeden. 

 

Verreweg de meeste tests gaan over hoe je leven vanaf hier verder gaat. Human Design gaat terug naar jouw oorsprong en geeft je handvatten om je leven te bouwen op jouw eigen fundament. Daar waar je altijd op kunt rekenen. 

 

Human Design werkt het best wanneer je persoonlijke groei en ontwikkeling wilt ervaren. Je krijgt inzicht in hoe jouw energie stroomt, hoe je in afstemming met je levensdoel kunt leven en hoe je jezelf kunt afpellen (de-conditioneren) om terug te keren naar je wie jij van nature bent. Met behulp van de kennis van je design kun je gaan experimenteren.

 

De kennis en vaardigheden waar je misschien je hele leven hard je best voor hebt gedaan hoeven niet weg, maar je kunt ze dienstbaar maken aan jouw leven. Hoe meer je in lijn leeft met wie jij van nature bent, hoe meer het leven kan stromen. Je hoeft niet langer ergens je best voor te doen, je niet langer beter, slimmer, groter, of sterker voor te doen. 

 

 

 

Pak je Bodygraph erbij (of maak 'm hier) en duik dieper in je eigen design.

Reactie schrijven

Commentaren: 0