Hoe ga jij om met de bedtijd van jouw kind(eren)?

Leer kinderen op jonge leeftijd voelen hoe hun energie werkt

We hebben allemaal onze eigen ideeën over de bedtijd van kinderen. Veruit de meeste ouders houden daarbij vaste tijden aan. Zo hebben we het immers geleerd van onze ouders.

 

Er zijn grote verschillen tussen kinderen. Veel groter dan we ons vaak realiseren. Zo zijn er kinderen die gebouwd zijn om de wereld in beweging te zetten en in beweging te houden. Zij hebben van nature een grote dosis energie meegekregen. 

 

De uitdaging voor deze kinderen is om te leren luisteren naar hun lichaam. Als ze dat op jonge leeftijd leren, dan ontwikkelen ze op dit vlak wijsheid. Ze kunnen voelen wanneer ze wel en wanneer ze geen energie ergens voor hebben. Dat voorkomt op latere leeftijd een hoop frustratie.

 

Deze kinderen moeten op jonge leeftijd niet te veel geremd worden. Als ze hun energie niet op gebruiken, raken ze uit contact met de wijsheid van hun lijf.

 

In plaats van ze op een vaste tijd in bed te leggen, helpt het om hen de ruimte te geven om op hun eigen kamer - bij wijze van spreken boven hun speelgoed - in slaap te vallen.

 

Zijn ze dan 's morgens niet moe? Het vraagt een paar dagen omschakeling. Maar het is een belangrijke schakel in het leren vertrouwen op zichzelf. Dat gaat op jonge leeftijd het snelst.

Er zijn ook kinderen die niet voelen wanneer genoeg genoeg is

De groep kinderen die op jonge leeftijd geleerd kan worden om te luisteren naar hun lichaam, is groot. Dit geldt voor zo'n 70% van alle kinderen.

 

Er is ook een groep van ongeveer 20% kinderen met een totaal andere opmaak. Zij kunnen niet voelen wanneer genoeg genoeg is. Zij gaan over hun grenzen en daardoor ook regelmatig over de grenzen van anderen. Zij zijn gebaat bij ouders die de leiding nemen en hen tegen zichzelf beschermen. 

Advies op maat

Waar doe je als ouder nu verstandig aan? Wat heb jij voor kind(eren) en wat is wijsheid?

 

Als je hieronder het formulier invult, stuur ik je een op maat gesneden advies toe. Niet alleen over de bedtijd van je kind, maar ook over:

  • de manier waarop zijn of haar hersenen werken 
  • de manier waarop je kind in het leven staat. 

Dit verruimt (verwacht ik :-)) direct al jouw kijk op je kind.

Dit is advies is geheel gratis. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0